Aivoliiton ja Parkinson-liiton yhteinen Erityisosaamiskeskus Suvituuli täyttyi kesäkuun 10. päivänä iloisesta puheensorinasta ja hymyilevistä kasvoista. Ohjelmalliseen avointen ovien päivään saapui sekä paikallisyhdistysten jäseniä eri puolilta maata että muita kiinnostuneita, jotka halusivat tutustua Turun Hirvensalossa sijaitsevaan taloon tai osallistua päivän aktiviteetteihin.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun olemme mukana Suvipäivässä, kertovat talon seinustalla istuskelevat Kaija, Elisa ja Marja-Liisa Porin seudun Parkinson-yhdistyksestä.

Ystävykset olivat kokeilleet värisuunnistusta ja nauttineet talon tarjoamat kahvit ja pullat.

– Kivaa on ollut ja Suvituuli on kaunis paikka. Toivottavasti Suvipäiviä järjestetään vastaisuudessakin, koska täältä saa tärkeää tietoa. Yleensähän nämä sairaudet tulevat tutuiksi vasta, kun asia osuu omalle tai läheisen kohdalle, he toteavat.

Ensimmäistä kertaa Suvipäivään osallistui myös Varsinais-Suomen kielellisen erityisvaikeuden tuki -yhdistyksen sihteeri Sari. Lyhyemmin Keinuva-nimellä tunnettu yhdistys oli tuonut pihanurmikolle oman esittelypisteensä, jonka luona lapset saivat puhaltaa saippuakuplia.

Sarin olkapäillä istuva Amy kertoi rapsutelleensa kaverikoiria ja puhaltaneensa saippuakuplia. Seuraavana ohjelmassa olisi ratsastuskierros taluttajan avustamana suloisella ja superkiltillä shetlanninponilla. Hymyn leveydestä päätelleen pikkuneidillä oli ollut hauska päivä Suvituulessa.

Lisäksi Suvipäivän aikana tanssiseura Sekahaku johdatti kävijöitä kädestä pitäen lavatanssien pyörteisiin, Turun AVH-yhdistyksen kuoro ihastutti laulelmillaan ja olipa uima-allasosastokin käytössä innokkaille vesipedoille. Turun Dystonia-yhdistys järjesti JUMPtempauksen ja liikuntasalissa sai kokeilla kaikille soveltuvia lajeja kuten bocciaa ja pelkkistä.

Entäpä mikä ihme olikaan tuo alussa mainittu smoothie-pyörä? No tietysti kuntopyörä, joka oli yhdistetty tehosekoittimeen niin, että kun pyörää poljettiin, sekoittimen terä soseutti hedelmät ja mehun herkulliseksi smoothie-juomaksi!
Teksti: Hanne Itärinne
Kuvat: Markku Liukkonen

suvi4suv17 suvi16  suvi3